Bozcaada, Ege Denizi’nin kuzeyinde ve Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alan Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Adanın büyük bir kısmı bağlarla kaplıdır ve az miktarda tahıl, baklagiller ve meyve yetiştirilmektedir. Yunan Mitolojisi’nde Tenedos adıyla anılan Bozcaada’nın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanır. Adanın tarihinde Pelasglar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikliler ve Osmanlılar gibi pek çok millet hakim olmuştur.
Balıkçılık, Bozcaada’nın önemli bir geçim kaynağıdır ve adanın denizi, balık göç yollarının üzerinde bulunması nedeniyle oldukça bereketlidir. Sinarit, mercan, karagöz, uskumru, sardalya, çipura, levrek, kupa ve sarpa gibi çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapar. Ayrıca adanın kalamarı ve ahtapotu da oldukça lezzetlidir.
Bozcaada‘nın bulunduğu coğrafya, kendine özgü bir iklim yapısına sahiptir. Adanın tam çıkışında yer aldığı için kuzey rüzgarlarını bolca alır ve Akdeniz iklimi ile birleşir. Bu durum, nem oranının düşük olmasına ve iyi üzüm yetişmesine olanak sağlar.
Adanın tek toplu yerleşim yeri olan ilçe merkezi, feribotun yanaştığı yerdedir ve eski mimari dokusunu korur. Zamanında kasabanın ortasından geçen bir dere ile Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılan merkezde, mimari farklılıklar hala hissedilir. Türk Mahallesi, tek katlı taş ve iki katlı cumbalı evleri, kıvrımlı sokakları ve ufak meydanları ile karakterize edilirken, Rum Mahallesi, bakımlı evleri ve sokakları ile dikkat çekicidir. Mahallenin ortasında bir kilise ve saat kulesi bulunur. Adanın sokaklarını bir saat içinde yürüyerek gezebilirsiniz, ancak her seferinde yeni bir ayrıntı keşfetmek mümkündür.
Merkez dışında herhangi bir toplu yerleşim yeri bulunmaz ve yapı olarak sadece bağlar arasına kurulmuş taştan yapılma bağ evlerine rastlanır. Detaylı bilgi için bakınız https://bozcaadan.com/bozcaada/
Konaklama yerleri için önerimiz https://bozcaadan.com/ adresini ziyaret ederek Bozcaada otelleri arasından bir tercih yapmaktır.