Ceviz fidanı çeşitleri arasında bodur ceviz fidanı olarak bilinen chandler ceviz fidanı meyve kalitesi bakımında yetiştiricilerin en çok tercih ettiği fidan türleri arasında yer almaktadır. Meyve toplanmaya 5 senede başlanan bu ceviz türü gelişimini on senede tamamlamaktadır. Senede toplam 50 kiloya kadar ceviz verdiği bilinmektedir. Taban olarak da 20 kilo temel alınabilir. Bodur ceviz fidanları yatırım aracı olarak epey yaygın biçimde kullanılmaktadır. Maliyeti ve satış fiyatı yanında talep noktasında da oldukça avantajlı bir üründür. Kendi bahçeniz için veya uzun vadede toptan alımlarda bodur ceviz fidanı büyüklüğüne göre değişken bir durum söz konusudur.
Chandler Ceviz fidanı yetiştirmek isteyen ve bunun satışını yapma talebi olanlara yönelik hibe devlet destekleri bazı şartlarda verildiği bilinmektedir. Ceviz yetiştiriciliği teşvik uygulaması konusunda Mavi ve sarı sertifikalarla birlikte hibe desteği verilmektedir. Dekar başına ve sertifika türüne göre bu destek miktarı değişebilmektedir. Yatırım amaçlı olarak hibe destekleri için İlçe Tarım Müdürlükleri görevlidir. Ancak Kapıdağ Fidancılık firması size teşvik için gerekli belgeleri hazırlayıp fidan satışına buna göre yapmaktadır. Hibe teşvik desteklerindeki avantajların sağlanması için fidanla ilgili proje sürecinin önemi kritiktir.
Ceviz yetiştiriciliği yapılırken doğru toprak türleri ile hareket edilmelidir. Bu nedenle çeşitlere göre değerlendirme yapılmalı ve ceviz fidanı dikimi böyle yapılmalıdır.
Merak edilen bir soru, kireçli topraklarda ceviz fidanı yetiştiriciliğidir. Kum, kil ve humusla beraber kireçli topraklar ceviz yetiştirmeye uygun hale getirilebilir. Kireçli topraklarda ceviz üretimi yapmadan ve hazırlıklar tamamlanmadan önce kireç miktarındaki ölçümler de yapılabilir.
Suyu içerisinde daha fazla tutmasıyla bilinen killi topraklar köklerde çürümelere neden olabilmektedir. Bir ceviz fidanı yetiştirmek için killi toprağın doğru bir şekilde harmanlanmış olması gerekmektedir. Yanmış hayvan gübresi kullanmak bu noktada uygun olacaktır. Ceviz bahçesi kurmak isteyenler, meyvelerin geç olgunlaşmaması için bu harmanlamayla devam etmesi önemlidir.
Killi toprakların aksine kumlu topraklar su tutmadıkları için ceviz fidanına zarar verebilmektedir. Susuz kalan fidan hızlı bir şekilde kuruma riski taşımaktadır. Fakat kumlu toprağı doğru bir şekilde gübrelemek ve de doğru sulama işlemini sürdürebilmek şartıyla bu toprakta ürün yetiştirilebilir. Sizde Chandler ceviz fidnaı ile ilgili detaylı bilgi almak için https://www.cevizfidani1.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
https://www.chandlercevizfidani.com.tr/